Materiał, z którego wykonana jest większość akcesoriów kuchennych w czarnym kolorze to nylon. Jeśli zajrzycie sobie na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego do zakładki OSTRZEŻENIA zauważycie, że łopatki, chochle i szpatułki z tego tworzywa wycofywane są ze sprzedaży co najmniej kilka razy w roku, a wszystko za sprawą pierwszorzędowych amin aromatycznych, które migrują z nich do żywności, a dokładniej przekroczenia dopuszczalnych ilości tych substancji, co może być zagrożeniem dla naszego zdrowia.

Mikroplastiku natomiast nikt nie sprawdza, bo nie ma norm, które określałyby ile tych drobinek może się uwalniać do naszej żywności. Niestety jednocześnie badania pokazują, że jeśli nasza żywność ma kontakt z plastikiem to zawsze ten mikroplastik do niej przechodzi.

Ja celowo stopiłam łopatkę, aby zaprezentować Wam co się z nią dzieje i Was trochę zniechęcić do takich akcesoriów, a jeżeli chcecie wiedzieć czym takie łopatki i chochle zastąpić to piszcie w komentarzu słowo CHOCHLA, a wyślę Wam link do wpisu z podpowiedziami.

______
Przypominam też o promocjach trwających w moim sklepie 🛒 #autopromocja 👇

ZAKUPY

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart