mikroplastik plastikowe pojemniki mamachemik wzdrowymdomu.pl Sylwia Panek

Podgrzewasz jedzenie w mikrofalówce? Uważaj na plastikowe opakowania do żywności!

Kuchenki mikrofalowe to wygodne urządzenia, które bardzo często ułatwiają życie. Niektórzy korzystają z nich w swoich domach, aby na szybko podgrzać danie z poprzedniego dnia lub rozmrozić produkt wyjęty z zamrażarki. Inni podgrzewają jedzenie w pracy. Często robią to w tych samych opakowaniach, w których przynieśli je z domu lub zakupili w cateringu. Widok plastikowego pojemnika wkładanego do kuchenki mikrofalowej mało kogo dziwi. W końcu bardzo często na tych pudełkach widnieje informacja, że można podgrzewać w nich żywność. Tylko czy to oznaczenie gwarantuje nam, że podgrzewane w ten sposób jedzenie będzie dla nas bezpieczne? Niekoniecznie!

To plastik jest tu problemem

Niejednokrotnie wspominałam o tym, że podczas podgrzewania różnych plastikowych opakowań uwalniane są z nich ich składniki i mikroplastik.

Wiedzieliśmy już, że roczne niemowle może zjadać dziennie nawet 1,6 miliona cząstek mikroplastiku, a pijąc herbatę zaparzaną z torebek możemy mieć w filiżance nawet 11,6 miliarda tych drobinek!

W e-booku “Zdrowy dom bez plastiku” pisałam również o innych badaniach wskazujących na to, że do podgrzewanej w plastikowych opakowaniach żywności przechodzą składniki tego opakowania. Teraz jednak wiemy jeszcze więcej.

W badaniu tym sprawdzano uwalnianie mikroplastików i nanoplastików z plastikowych pojemników i torebek na żywność wielokrotnego użytku. Sprawdzano różne scenariusze ich użytkowania korzystając też z dwóch płynów modelowych, wody demineralizowanej, która miała odwzorować płynne pokarmy oraz 3% roztworu kwasu octowego, aby sprawdzić co będzie się działo w przypadku żywności kwaśnej. Pod uwagę brano nie tylko podgrzewanie w kuchence mikrofalowej, ale również przechowywanie w temperaturze pokojowej oraz mrożenie.

Ogromne ilości mikroplastiku w żywności

Z badań wynika, że niektóre pojemniki mogą uwolnić nawet 4,22 miliona mikrocząstek plastiku i 2,11 miliarda nanoplastików z zaledwie jednego centymetra kwadratowego powierzchni plastiku w ciągu 3 minut ogrzewania mikrofalowego.

Potwierdziły się przypuszczenia, że ilość uwalnianych cząstek mikroplastiku i nanoplastiku będzie większa, gdy opakowanie zostanie podgrzane. Jednak należy pamiętać, że podczas przechowywania w temperaturze pokojowej oraz mrożenie drobinki te również są uwalniane. Jednocześnie, stwierdzono też większe uwalnianie drobinek dla torebki polietylenowej niż dla pojemników wykonanych z polipropylenu.

CZY MIKROPLASTIK NAM SZKODZI?

Obecnie wiemy niestety zbyt mało, aby móc to z całą pewnością potwierdzić. Temat mikroplastiku jest w tej chwili bardzo popularny i naukowcy badają go dokładniej. Ciągle docierają do nas nowe informacje w tym temacie. W większości nie są one dla nas optymistyczne. Dlatego moim zdaniem warto już teraz mieć ograniczone zaufanie do tworzyw sztucznych i unikać ich gdzie tylko jest to możliwe.

Już teraz wiemy, że mikroplastik znaleziono w ludzkich płucach (wdychamy go każdego dnia, znajduje się między innymi w kurzu w naszych domach, uwalnia się z syntetycznych tkanin i produktów z tworzyw sztucznych), we krwi, mleku matki czy łożysku. Wiemy więc, że może być transportowany po naszym ciele. W badaniach na szczurach stwierdzono obecność mikroplastiku nawet w mózgu płodu. Naukowcy obserwują też jego toksyczne działanie na komórki.

Gdy wpisuję w bazie PubMed hasło “microplastic” wyświetlają mi się 8994 pasujące rezultaty (na dzień 02.08.2023r).  Przy czym 4216 z nich to artykuły powstałe od 2018 roku, czyli przez ostatnie 5 lat. W roku 2002 opublikowano 125 artykułów pasujących do hasła “microplastic”, w 2022, czyli 20 lat później powstało ich już 1105.

Czego dowiemy się z kolejnych badań? Obawiam się, że ich wyniki nie będą dla nas optymistyczne, dlatego ważne jest abyśmy edukowali się w tym temacie i świadomie ograniczali ilość tworzyw sztucznych w swoim otoczeniu. Konieczne są też lepsze systemy filtracji, które np. będą oczyszczać z drobinek plastiku wodę pitną oraz opakowania z bezpieczniejszych materiałów. Nad takimi rozwiązaniami też trwają już badania.

ŹRÓŁA: 

O PODGRZEWANIU W MIKROFALÓWCE:

Kazi Albab Hussain et al, Assessing the Release of Microplastics and Nanoplastics from Plastic Containers and Reusable Food Pouches: Implications for Human Health, Environmental Science & Technology (2023). DOI: 10.1021/acs.est.3c01942

O BUTELKACH DLA DZIECI:

Li, D., Shi, Y., Yang, L. et al. Microplastic release from the degradation of polypropylene feeding bottles during infant formula preparation. Nat Food 1, 746–754 (2020). https://doi.org/10.1038/s43016-020-00171-y

O HERBACIE:

Laura M. Hernandez, Elvis Genbo Xu, Hans C. E. Larsson, Rui Tahara, Vimal B. Maisuria, and Nathalie Tufenkji Environmental Science & Technology 2019 53 (21), 12300-12310 
DOI: 10.1021/acs.est.9b02540

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart